Halmi Móni

Halmi Móni

A negatív változásról

2021. február 07. - Halmi Móni

A változás: mozgás. Minden, ami mozdul, az elhagyja a helyét a térben és helyet változtat, máshol lesz. Mindenki, aki mozdul, az más lesz: ez a változás.  Változhatunk úgy, hogy mindenkinek tetszik és úgy is, hogy senkinek sem fog tetszeni, azonban a változás célját, ha felnőttek vagyunk, nekünk kell meghatároznunk. Jobb ember vagy rosszabb ember szeretnél lenni. Ezeket mind meg tudjuk határozni, bár a jobb emberséget könnyebb észrevennünk. Ha valaki után mész, akkor ő fog irányítani, vezetni. Ha okos ember után mész, akkor okosabb leszel. Ha bántó ember után mész, akkor bántóbb leszel. Viszonylag kevesen vagyunk, akik céllal leszünk rosszak. Azért nehezebb a negatív változást észrevenni, mert valószínűleg egy olyan embert vagy csoportot fogsz követni, akik szerinted nem negatívak, de a te változásod alapján a környezeted azt fogja mondani, hogy sajnos negatív irányban változtál.

Induljunk ki abból, hogy tudod, hogy ki vagy és tudod, hogy milyen irányban szeretnél változni. Ekkor boldogan követed azokat az embereket, akik nálad okosabbak, bölcsebbek vagy szebbek. Ha nem tudod, hogy ki vagy, nincs önismereted, akkor valakit követned kell. Valakit, aki számodra fontos. Aki ismeri önmagát, az a hiányai pótlására keres segítőket. Aki viszont nem ismeri önmagát, az bárkit elfogad segítőnek. Bárkit, aki lehet jó, jobb, mint Ő vagy rossz, rosszabb, mint Ő. Önismeret nélkül a változás orosz rulett. Aki viszont részben ismeri magát, mert hajlandó volt részben szembesülni magával, azt csak részben lehet megvezetni. Minél nagyobb az önismereted, annál kevésbé vagy megvezethető és annál jobban vagy vezethető. Aki vezethető, az felmérte, hogy szüksége van a tanításra. Aki megvezethető, az egyáltalán nem ismeri magát, csak valakihez vagy valakikhez akar tartozni, mint minden ember. Ha valakihez akarsz tartozni és nem ismered magad, akkor bármilyen ember, aki kedves hozzád, teljes elfogadást élvez tőled. Van ennek veszélye is. A veszély abban rejlik, hogy ha egy ember rád lát és azt gondolja, hogy milyen kihasználható vagy, mert kuncsorogsz a szeretetért, elfogadásért vagy akár hitért, akkor sajnos meg fog vezetni és saját céljaira fog felhasználni. Ne abból indulj ki, hogy mindenki jó vagy mindenki rossz, mert akkor biztosan csalódni fogsz. Indulj ki abból, hogy egyikünk sem tökéletes. Te sem és én sem. Hogyan leszünk tökéletesek? Úgy, hogy először szembesülünk önmagunk hiányaival és erényeivel, majd megtanuljuk azt, ami hiányzott. Hogy tudjuk megtanulni azt ami, hiányzik? Úgy, hogy szembesülünk a többi ember tudásával és szembesülünk azzal is, ami nincs bennük. Megismerjük őket. A megismerésükkel tanulhatunk tőlük és taníthatjuk őket mi is. Ebből alakulnak ki a barátságok. Ha barátságot tudtál kialakítani, akkor biztos, hogy tudtál valamit adni és valamit elfogadni. Tudásaitok keveredni kezdtek és hasonlóvá kezdtetek válni. Minél hasonlóbbak vagyunk, annál jobban érezzük magunkat egy barátságban, egy kapcsolatban, egy munkahelyen, stb. A barátság több, mint egy kapcsolat, csak a szex tud hiányozni belőle. Azért több, mert könnyebben leszünk benne őszintébbek. Azért leszünk könnyebben őszintébbek benne, mert kevésbé akarunk megfelelni. Jobban tudjuk önmagunkat megmutatni, és jobban el tudjuk fogadni a kritikát benne. Azért rossz ez, mert a párunkat pont a hiányaink kiegészítésére keressük. Ha nem mutatjuk meg a párunknak önmagunkat, akkor hogyan fog kiegészíteni minket.

Minden negatív változás alapja az őszintétlenség. Elfogadjuk, hogy többet vagy kevesebbet mutatunk magunkból. Miért? Azért, mert úgy biztosan ott marad mellettünk a párunk. Minél többet mutatunk magunkból, annál több ellentét jön vagy jöhet ki. Nem értitek, hogy az a lényeg, hogy kijöjjenek az ellentétek lehetőleg még a házasság előtt és akkor rájöttök, hogy nem is ő lett volna a kiegészítő társad. Valami elvisz minket a realitástól, a reális látástól. Az visz el minket, hogy nem jobbak szeretnénk lenni, hanem jobb emberrel szeretnénk lenni.

Nagyon nehéz lesz úgy egy jobb emberrel lenni, élni, hogy te ne változzál. Minél inkább látod, hogy mennyivel jobb vagy szebb vagy okosabb nálad, annál rosszabbul fogod érezni magad mellette. Azért fogod rosszul érezni magad, mert őt mindenki szereti vagy tiszteli vagy becsüli, téged pedig nem. Ez vezet a negatív változáshoz leginkább, hogy megmutatom neki. Majd én jól megmutatom, hogy én is tudok annyit keresni vagy én is vagyok annyira okos vagy szép. Igen ám, de nekem gyorsan kell haladni. Gyorsan, mielőtt rájön a párom, hogy mégsem vagyok neki elég, ezért gyorsan - tanulás nélkül, mert az lassú - szeretnék pénzt keresni. Gyorsan szeretnék szebb lenni vagy muszáj megmutatni, hogy milyen okos vagyok, ezért elkezdek okoskodni. Gyorsan pénzt keresni mindig csalással tudunk. Gyorsan szépnek lenni plasztikai sebésszel fog sikerülni és gyorsan okosnak lenni nem lehet, csak akkor, ha elhiszed, hogy valamit hallasz és azt a rövid információt saját tudásként sok embernek átadva, rövid sikered lesz. Ekkor az emberek elhiszik, hogy tudnak és elkezdik megmutatni magukat. Ez után már csak okoskodás jön, hiszen ha nincs benned tudás, akkor nem tudsz mást mutatni magadból: ezért, ha nem vagytok őszinték magatokhoz és ezáltal egymáshoz, akkor a kapcsolataitok homokra fognak épülni. A homok a hazugság, az őszintétlenség még akkor is, ha nem bántásból teszitek. Jóval egyszerűbb lenne, ha megmutatnátok magatokat és akkor az őszinteség őszinte kapcsolatot fog szülni számotokra. Az őszinte kapcsolat a kőszikla: arra lehet építeni, azt el lehet fogadni és abban meg tudjátok mutatni magatokat. Ráadásul abból lehet tanulni, fejlődni. Ilyen kapcsolatokat kívánok nektek, amelyben önmagatok lehettek és egymást tanítva, fejlődve hozzá tehettek a társadalmatokhoz. Erről írok legközelebb.

süti beállítások módosítása