Halmi Móni

Halmi Móni

Az örömről

2018. december 29. - Halmi Móni

Minden embernek az életében van öröm, különben nem szeretne élni. Van, akinek több öröm jutott és van, akinek kevesebb. Tételezzük fel, hogy én vagyok az, akinek nagyon kevés öröm jutott. Mondjuk nevelőotthonban nőttem fel, hozzámentem egy drogos munkanélkülihez, szültem négy gyereket és élnem kell. Nem sok örömmel kecsegtet ez a fajta élet, de lehet rajta változtatni. Hogyan? Úgy, hogy először észreveszem azt, hogy hol is tartok. Ez az ébredés, amikor rálátok saját életem jó illetve rossz részeire. Ha látom, hogy mi jó és mi rossz, akkor akarok változtatni. Min lehet változtatni? Mindenen, de meg kell tanulnunk a hogyant. Például: ha rájövök, hogy a drogos férjem nekem nem hogy segítség, hanem még teher is, akkor el kell válni tőle, de addig, amíg valószínűleg nekem kell eltartani őt és a négy gyermekemet, nem marad semmi energiám, hogy kilépjek a kapcsolatból. Ahhoz, hogy ki tudjak lépni, meg kell erősödni annyira, hogy merjek válni és bele merjek menni abba is, hogy akár verekedésig fajul minden. Megfelelő erővel minden átalakítható. A tudatosság értéssel, megvilágosodással, tehát bizonyos területek, problémák észlelésével kezdődik. Amikor látom, vagy látjuk a problémákat, akkor arra jövünk rá, hogy nincs elég erőnk annak megváltoztatásához. Ha nincs elég erőnk, akkor „szereznünk” kell. Honnan tudunk erőt szerezni, meríteni? Másokból, akik már sikeresen elváltak, lezártak nem működő bántó kapcsolatokat. Olyan ez, mint a névtelen alkoholisták csoportja. Egymást erősítik saját erős lépéseik által. Mindig olyan társaságba menjünk, ahol valamiben jobbak, erősebbek vagy okosabbak nálunk az emberek. Ilyenkor, amikor eljövünk egy olyan csoportból, ahol valaki vagy valakik már megtették azt, amit én még csak szeretnék, akkor erősek vagyunk. Az erőt meg kell tudni tartani: ehhez kell az öröm. Ha látom magam előtt, hogy mi lesz utána, ha kiléptem bántó kapcsolatomból, akkor azt az örömöt érzem végig, amíg megteszem azt, amit kell: kilépek. Az öröm megtartja az erőt: ha az öröm nincs meg, akkor sajnos azt is tanulnunk kell. Akkor olyan emberek társaságát kell keresnünk, akik már kiléptek és azóta örülnek, boldogok: ezek építenek minket, ezek számunkra pozitív energiák, amelyek megváltoztatnak minket a negatív energiákkal szemben. A pozitív energiát könnyű felismerni, mert jól esik, megerősít, bíztat, segít valamiben. A negatív energiától gyengébb leszel, erőtlenebb és félsz. Minden - ami negatív - félelmet generál benned. Minden - ami pozitív - bíztat, segít minket. A bíztatás és a segítség által megerősödünk és képesek vagyunk úgy hozni döntéseket, hogy az már a mi javunkat is szolgálja, ne csak a másét. Minél pozitívabb leszel, annál önállóbb és erősebb is vagy.

Olyan ez, mint a tudások: minél többet tudsz, annál inkább érzed okosnak, erősnek, magabiztosnak magad. Minél kevesebbet tudsz, annál inkább vagy függő. A függőség azért alakul ki, mert bátortalanok, gyengék vagyunk Az észleléssel - hogy rájövünk erre - változtathatunk rajta. Ha nem akarsz gyengének látszani, akkor legyél erős. Mi kell ahhoz, hogy erős legyél? Öröm. Ha egy ember csak a drogoktól képes jól érezni magát, akkor egy társaságban csak drogokkal képes jól mulatni. Ha már van elég öröm benned, akkor nincs szükséged érzelem-fokozókra, mert tudod jól érezni magad nélküle is. A társaság többnyire mindenkit kilök magából, aki nem úgy viselkedik, mint ők. Ha valaki drogos társaságban nem drogozik, akkor általában nem éri el azt a tudatállapotot, amit ők, ezért nem fogjátok jól érezni magatokat együtt, hacsak nem tudsz drog nélkül is mulatni, nevetni és őrült állapotba kerülni. Ha van benned elég öröm, akkor bármikor képes vagy mulatni, örülni és őrült állapotba kerülni, bármilyen kisegítő szer nélkül is. A drogokat arra használják az emberek, hogy együtt tudjanak lenni egymással jól. Amikor a drog már nem hat, nem elég, akkor nagyobb adag kell belőle vagy más, erősebb drog kell számunkra. Akkor már tudd, hogy még kevesebb öröm maradt benned, még nehezebben tudsz majd örülni, ezért kell az erősebb drog. Egy idő után pedig elfogy belőlünk az öröm. Ha egy emberben nincs öröm, akkor senki nem tud meglenni magával. Ha nincs öröm benned, akkor helyette fájdalom van, szenvedés, félelem, stb. Amikor ezt éli meg valaki, akkor már otthon egyedül is droghoz nyúl, mert öröm nélkül nem lehet élni.

Az öröm ennyire fontos. Fordítsuk meg lefelé haladásunkat azzal, hogy először szembesítjük magunkat azzal az állapottal, hogy nincs bennünk öröm. Keressünk olyan embereket, akikben hozzánk képest kicsit több az öröm. Minél több az öröm bennünk, annál jobban érezzük magunkat és annál kevésbé kell a kiegészítő drog számunkra, ami először még pillanatnyi örömöt okoz, majd később - ha hozzászoktál - már nem lesz elég. Így tesszük tönkre magunkat és így irtjuk ki az örömöt belőlünk. Azok az emberek, akikben nincs öröm, meg akarnak halni.

Ha ezeket így tudod elmesélni már drogos vagy leendő drogos gyermekednek, akkor tudsz segíteni neki. Ha nem tudja elfogadni tőled, akkor neked kell hitelesebbé válnod előtte. Az is hitelessé tesz téged, hogy ha te jól vagy, jobban vagy és te nem függsz különböző szerektől vagy más függőséget fenntartó tevékenységektől. Ha te is függő vagy, akár szexfüggő, akár alkohol- vagy dohányfüggő, akkor nem leszel hiteles számára. Akkor tudsz segíteni neki, ha te már letetted függőségedet. A függőséget pedig akkor tudod letenni, ha azt az örömforrást számodra valami pótolja. Itt is az örömről beszélek. Mindig az öröm hiánya teremti meg a függőséget és amint megszületik az öröm, már nem leszel függő.

Ahhoz, hogy megszülethessen az öröm, olyan tevékenységekre van szükséged, amely örömöt okoz. Olyan emberekre van szükséged, akiktől jól érezheted magad és olyan életet kell élni, amelyben van öröm. Erről írok legközelebb, hogy hogyan élhetünk olyan életet, amelyben vannak örömök.

süti beállítások módosítása