Halmi Móni

Halmi Móni

A jó párkapcsolat

2019. július 28. - Halmi Móni

Mindannyian emberek vagyunk: nem Istenek, azaz nem tökéletesek. Olyan párkapcsolatunk lesz, amilyenek mi magunk is vagyunk. A mi magunk egy összetett fogalom. Néha kedvesek, bántók, barátságosak, betegek, stb. vagyunk: ezek összes energiái alkotnak minket. Ennek az összesnek van egy rezgésszáma, van egy konstans, egy állandó, amelyek vagyunk. Ehhez képest találunk magunknak párt: ő is hasonló értéken mozog. Lehet, hogy ő barátságosabb, de hidegebb lesz. Lehet, hogy ő kedvesebb és durvább is tud lenni. A tulajdonságok különbözhetnek, de az összes érték egyenlő kell, hogy legyen. Annak, aki tökéletes, már csak a tökéletes pár passzol. Mi azonban messze vagyunk a tökéletestől. Amíg elérjük a tökéleteset, addig tanulunk. Ha én nem vagyok kedves és a párom az, akkor tanulhatok tőle. Ha én nem vagyok bántó és a párom pedig az, akkor ő tanulhat tőlem. Mindannyian úgy haladunk a tökéletesedés felé, hogy tanulunk egymástól.

Az emberek különböző tulajdonságokat hordoznak. Két tökéletesen egyforma ember semmit nem tud egymásnak tanítani. Ők nem is valók egymáshoz. Két tökéletes ember azonban jól tudja érezni magát egy darabig, hiszen ugyanarra gondolunk, ugyanarról szeretünk és tudunk beszélni, stb. Egy darabig jó, aztán unalmas lesz: továbbállunk. Mitől lesz számunkra egy valaki izgalmas? Attól, hogy olyat tud, amit mi nem: attól, hogy szebb vagy jobb valamiben , mint mi. A különbözőség vonz minket. Ha viszont már megtanultuk egymástól a különbözőségeinket, akkor már egyformák lettünk. Megint csak egy darabig Isteni lesz, hogy mindent értünk egymás rezdüléseiből, de egy idő után elunjuk. Nincs benne tanulás és nincs benne fejlődés. Egyetlen egy kód van az emberben: az, hogy haladj, fejlődj, élj. Ez olyan erős, hogy felülír mindent. A kapcsolatoknak a nagy része ezen megy el: ha lehet, akkor mindent megtanulnak a másiktól és utána unatkoznak az emberek.

A tanulás egy folyamatos cselekvés is lehet: ha már meguntuk egymás tudásait, akkor másoktól kezdünk tanulni. Tanulni nem csak párkapcsolatban lehet: nem csak úgy, hogy együtt járunk. Tanulhatunk egymás barátaitól, rokonaitól, ismerőseitől is. A baj ott kezdődik, ha unatkozunk már otthon és elkezdünk új inputot keresni. Igen, ilyenkor bejöhet valaki, aki izgalmasabb, mint ami otthon van. Mitől lett izgalmasabb az, ami otthon van? Attól, hogy van egy új tudása, amivel eddig nem találkoztunk. Lehet ezt megélni valakivel és elmondhatjuk ezt otthon, hogy valami új izgalom jött be az életünkben és ezt otthon szeretnénk párunkon keresztül megélni. Így van lehetősége a másiknak dönteni, hogy akar e még részt venni a játékban vagy már nem akar fejlődni, haladni. Ha nem akar, akkor ő kiszállhat. Ha a másik akar, akkor még húzhatja magával párját, de az már önfeláldozás lesz. A szabad akarat azt is jelenti, hogy dönthetünk a fejlődés és a megállás mellet is addig, amíg nem tartozunk felelősséggel. Az elköteleződés azt is jelenti, hogy együtt megyünk az úton. Haladni fogunk: ha valaki megáll, akkor nem állíthatja meg a másikat. Nem hozhatja meg azt a döntést, hogy együtt álljanak meg, ha csak nem együtt akarja mindkettő. Ez jelenti a házasságok vagy kapcsolatok felbomlását. Nem tarthatsz igényt a párodra, ha te egyedül döntöttél úgy, hogy megállsz. Aki megáll, az nem halad. Ha a másik továbbtanul, halad, akkor értelemszerűen elmennek egymás mellett a párok. Ha azt szeretnéd, hogy végig együtt haladjatok, akkor bárki, aki megáll, az segítséget kell, hogy kérjen párjától. A párnak pedig segítenie kell.

Az energia a közlekedő edények elve alapján halad, sűrűbből a hígabba. Aki rosszabbul van, az kap attól energiát, életet, aki jobban van. Nem használhatod ki párodat azzal, hogy ő úgyis mindig jobban van. Nem mondhatod, hogy majd ő felvidít téged, ha nem tudsz egy idő után te is adni neki, akkor vége lesz a kapcsolatotoknak. Szeretünk boldogok lenni. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz mit adni a másiknak, akkor el kell őt engedni, hogy boldog lehessen. Nem szabad bántani és nem szabad elvárni. Ezért szoktam mondani, hogy egy párkapcsolatra csak felnőttként vagyunk készek. A felnőttség pedig azt jelenti, hogy mindent megkaptunk otthonról és elbocsájtottak minket, mert felneveltek, tehát felnőttünk. Azzal a tudással, amink van, keresünk párt. Hiába vagyok szép, ha mellette buta maradtam. Az lehúzza az energiaszintemet. Minél többet tudok, annál magasabb energiaszintről választhatok társat magamnak.

Ne vetítsünk magunkra olyat, ami nincs bennünk, mert számon fogják kérni. Ha számon kérik és nincs bennünk, akkor szakítani fognak velünk. Mindenkinek fogy az ideje. Ne játsszunk a másik életével. Mutassuk meg azt, akik vagyunk és ahhoz mérten jöhet az igazi társunk. Ha nem tetszik az, amit kaptunk, aki jött, akkor magunkon kell változtatnunk, hogy máshonnan választhassunk, hogy jobb emberek közül kereshessünk. Azt ki kell érdemelni: tanulással. Ha jobb ember vagy, akkor jobb passzol hozzád. A párkapcsolatunk lényege, hogy rengeteg féle tulajdonság közül választunk: mindig olyat, ami érdekel minket. Akkor szép együtt leélni egy életet, ha mindig tudjuk motiválni egymást a haladásra, fejlődésre, illetve együtt fogunk leállni is. Az azt is jelenti, hogy szinte pontosan egy időben fogunk meghalni. Az együtt eltöltött idő a lényeg. Az a tanulás, az a szép. Ne bántsuk egymást azzal, hogy csak birtokolni akarjuk a másikat. Ne bántsuk egymást azzal, hogy ha nem haladunk, akkor visszafogjuk a másikat és ne bántsuk egymást azzal, hogy nem engedjük el őt. Segítsünk egymásnak megvilágítani a másikban pozitív tulajdonságait, hogy az alapján találjon párt, aki majd boldoggá teszi és akit ő is boldoggá tehet. Egy házasság csak akkor lesz jó és hosszú, ha mindannyian együtt haladunk benn. Legyetek konstruktívak és adjátok önmagatokat benne, hogy minél előbb kiderüljön a másik számára is, hogy az neki jó, vagy nem. Ne játszatok egymással, hogy meg fogtok változni, ha nincs is energiátok rá. Ne bántsátok a másikat, ha nem azok vagytok, akire ő vár és mutassátok meg magatokat akkor, ha a másik szeretné. Legközelebb arról írok, hogy milyen erőszakosan tudjuk egymást kényszeríteni abba, hogy együtt maradjunk egy borzalmas kapcsolatban.

süti beállítások módosítása