Halmi Móni

Halmi Móni

A négy elemről…

2015. december 23. - Halmi Móni

Tűz, víz, levegő, föld. Ez a négy elem alkotja a világunkat. Ez a négy elem határozza meg a tudatunkat, és minket, fizikai valónkban is. A négy elem egyensúlyban kell, hogy legyen bennünk. Ha a négy elem egyensúlyban van, akkor léphetünk tovább az ötödik elem felé, ami a prána, ami szanszkrit nyelven annyit jelent: szél, illetve lélegzet, életerő, energia. A prána tehát nem más, mint kipárolgás, lélegzés. A lélegzés viszont nem csak levegőcsere, sokkal több annál. A kipárolgás sem azonos a kifújt levegővel, hanem az elemek, energiák mozgása. Minden ember annyi energiát, fényt vesz fel a levegőből, amennyire szüksége van. Sokan nem is tudnak mély lélegzetet venni, egyszerre sok levegőt, azaz dús levegőt beszívni. A levegő minősége változik, attól függően, hogy hol tartózkodsz. Minél magasabban vagy, bizonyos elemekben dúsabb, más dolgokban hígabb tartalmú a levegő.
A föld elemmel is ez a helyzet: nem mindenhol közvetít ugyanolyan fényt, ugyanolyan rezgést. Ezért kell megismernünk a természetét, akárcsak a vízét, és a tüzét.
Bolygónk legnagyobb területét víz fedi, a testsúlyunknak is több, mint a fele víz. Minél jobban összehangolódsz a víz elemmel, annál nagyobb lesz az egyensúly benned. Ez az út ahhoz, hogy kapcsolódni tudj a többi elemmel is. A víz az a közeg, amely képes bármilyen irányba elmozdulást generálni. Ha túl erős a föld energia benned, és a tűz energia erősítésére van szükség benned, a víz képes segíteni, ha forrón fogyasztod, vagy meleg fürdőt veszel. Hasonlóképpen képes vagy előmozdítani a levegővel való kapcsolatodat a hideg, jeges vízzel való érintkezéssel. A víz tehát neutrális közeg, vagyis kiegyenlítő.
A tűz viszont nem az. A tűz olyan energia, amelynek szintén egyensúlyban kéne lenni benned. De ez ritkán van így, az emberekben a tűz elem van többnyire túlsúlyban. A tűz még nem állt be a sorba. Azt hiszi, hogy neki kell a négy elem közül vezetni. Hát nem, nincs ilyen. Az első tanítás az, hogy hozz mindent harmóniába magadban! Hozz harmóniába minden elemet egymással!
Ha egy ember túl haragos, indulatos, konok, akkor a tűz energia az, amely meghatározza a viselkedését.
Ha egy ember erőszakos, görcsös, félelmetes, és erős, akkor a föld energia negatív tulajdonságait éli.
Ha egy ember beteg, sérült, gyenge, akkor levegő elem hiánya okozza ezt.
Ha pedig egy ember buta, arrogáns, sértődős, a víz elem erősítésére van szüksége.
Ha egy elemek aránya felborul, tehát valamelyik túltölt, vagy alul működik, felborul az egyensúly a testben is. A régi orvosok ezért foglalkoztak az elemekkel. Hitték, hogy a megfelelő arányok elérése egyensúlyba helyezi az embert. Hitték, hogy a testen belül, van átjárhatóság a víz, a tűz, a föld, és a levegő elemek között. Hitték, hogy meggyógyítható minden probléma az által, hogy kiegyensúlyozzák az elemek arányát a testben.
Nem ment. Miért? Mert négy elemnél több létezik. Ötnél is több. Csak az ötödik elem megértése után indulhatunk vissza a testhez. Megint újra kell, hogy értelmezzük a tüzet, a vizet, a levegőt, és a földet. Újra alkotjuk a testet a prána, azaz az ötödik elem befogadása által. Lehet, hogy még így sem lesz tökéletes a test, de ezt tesszük akkor, amikor gyógyítjuk önmagunkat. Visszamegyünk az elemeken keresztül oda, ahol valaha már jártunk, kijavítani a hibát. De előbb harmonizálnunk kell az elemeket magunkban.
Tanítsuk meg magunkat arra, hogy ha túltölt bennünket a tűz, igyunk sok folyadékot.
Ha pedig a víz elem kerül túlsúlyba, foglalkozzunk olyan dolgokkal, amelyek leföldelnek minket, például kertészkedés.
Ha pedig túl sok bennünk a föld, vegyünk részt levegőn szervezett programokon, olyan rendezvényeken, amelyeket kint tartanak a szabadban.
Tegyük helyre testünket! Ne csak kint legyünk, ne csak földdel foglalkozzunk, ne csak a víz érdekeljen, és ne csak a tűz. Mindig más. Mindig az, amit ki kell egyensúlyozni azért, hogy felálljon a harmónia.
A harmónia tanulható. Előbb azonban fel kell ismerned, hogy egyensúlytalan voltál. Ha pedig egyensúlytalan voltál, ez meg kellett, hogy jelenjen testi szinten is. Ezt is rendbe kell tenni, például ki kell próbálni valamilyen egyensúlyfejlesztő gyakorlatot. De elkezdted önmagad megismerését is, az is segít. Minden a harmóniához segít akkor, ha hajlandó vagy változni. Ha nem hiszed, hogy változnod kellene, akkor környezeted akar majd megváltoztatni. Segít neked. Hogy felmérd hibáidat. Felmérd azt, hogy miben kell változni.
Ehhez erő kell. Az erő a föld elemhez tartozik. Meg fogsz erősödni, mert át kell alakítanod önmagadról alkotott hitedet. Ilyenkor az ember régi hitrendszere borul. Segítségként, hogy fel tudd oszlatni azt, amiben eddig hittél. Ha feloszlott, újra alkothatod. Ha pedig újra alkotod, olyat hozz létre, amely önmagaddal harmonizál.
Mit jelent ez? Ha sok tűz elem van benned, veszekedős durva lehetsz. Ha pedig újra alkotod magad, próbáld ennek ellenkezőjét megélni, azt, hogy nem vagy veszekedős, hanem finom vagy. A durvaság ellentéte a finomság. Hogy lehet egy durva emberből finom? Úgy hogy rálát tetteire. Úgy, hogy látja azt, hogy durvaságának következményei vannak. Ahhoz, hogy rálásson tetteire, szeretni kell. Az ember önmagát nem szereti. Azért kell szülni, vagy gyereket vállalni, hogy kinyíljon a szív. Hogy az ember tudjon szeretni. Ha kinyílt a szív, még egy durva ember is érezni kezd. Ha megveri a gyermekét, rálát problémáira. Rálát arra, hogy meg kell változnia. Ő érte igen. Ő érte talán.
Vagy ő érte sem. Ezek a válaszok attól függenek, hogy mennyire nyitotta ki magát az, aki durva. Ha visszazárta magát a gyermeke születése után, akkor ő sem tud már segíteni saját maga változásában. Ha az ember szíve nem nyitott, biztos, hogy gyorsan meghal. Az ember nem ártani jön erre a földre, nem bántani. Inkább távozik.
A tűz elem megfordítása a legnehezebb feladat sokunk számára, azért mert a tűz bizonyos szituációkban nélkülözhetetlen. Például akkor, amikor sportolunk, vagy verseny van, és győzni kell valakivel szemben. Ekkor hasznos a tűz. De akkor, amikor már a célunk mindenki legyőzése, célunk mindenki leigázása, és célunk minden elpusztítása, akkor már nem éltető a tűz, hanem árt. Ezért kell megtalálni az egyensúlyt. Ezért feladatunk, hogy megismerjük az igazi önmagunkat, és átalakítsuk, tehát harmóniába hozzuk önmagunkat társadalmunkkal.
A társadalom ugyanis igényli a vezetőket. De nem a diktátorokat. Az igazi vezetők képesek vezetni, mert átalakították már magukat, és harmóniát sugároz a hatalmuk. A diktátoraink viszont nem alakították át magukat, csak vezetői hajlamaikat élik ki, rajtunk. Nagykülönbség ez!
Ha egy ember vezetővé akar válni, sok minden próbán át kell mennie. Meg kell tanulnia versenyezni, de nem elnyomva a másikat. Meg kell tanulnia együtt dolgozni olyanokkal, akik lassúbbak, gátlásosabbak, mint ő, vagy nem túl ügyesek. Egy vezetőben biztos, hogy tűz van. Egy olyan emberben, aki alkalmatlan a vezetésre, vagy föld, vagy víz, vagy levegő elem van túlsúlyban. Így az egyensúly, az arányos elosztás alapján áll fel. Elosztom a túltöltött tüzemet felétek, és ti adtok helyette, földet, vizet, és levegőt.
Ez, így mindannyiunknak jó és így az egyensúly felé haladunk. Ha viszont túltöltjük valamely kollégánkat tűzzel, a fejünkre nő. Ez is tanítás. Akkor visszavesszük a hatalmunkat mindenkiért. Nem magunk miatt, hanem mindenkiért. A cégért, és mindenkiért, aki úgy gondolja, hogy én vagyok az, aki jobban vezeti a céget.
És mi van akkor, ha mégis megtörténik a hatalom átvétel, és így jobb a cégnek? Harc. Az okos ember felméri, hogy az vezet, aki jobb valamiben. De mi van, ha nem vagyunk ehhez elég okosak? Mi van, ha csak azt hittük, hogy okosak vagyunk? Bukás. Elbukunk. Miért? Mert önös érdekeket helyezünk csoportunk elé. Ha önös érdekeket helyezünk csoportunk elé, akkor rossz közérzetet teremtünk magunk, és környezetünk számára. Rossz közérzetet, és ezzel járó kellemetlen leheletet. A kellemetlen lehelet kiáramlása megjelenítődése a téves képnek magunkról, vagyis arról a személyről, akiről elhittük, hogy mi vagyunk. A rossz lehelet semmi más, mint jel, hogy nem azt éljük, akik vagyunk.
Föld, víz, levegő, harmónia, ezek ismert fogalomtársítások.
De mi van a tűzzel? A tűz a teremtő erő. Nagyon nehezen válik meg tőle az ember. Akiben nincs tűz, nem teremt. De akiben túl sok a tűz, az viszont árt. Rosszat teremt. Ezért a lelked, miután rálát a problémáidra, azt mondja, hogy inkább addig ne teremtsek, amíg nem tudok egyensúlyban teremteni! Egyszer csak megváltozol. Változik a hozzáállásod dolgokhoz. Ami eddig rendkívül fontos volt, azt most nem annyira lesz az. Viszont más, ami eddig lényegtelen volt, fontossá kezd válni. Ha fontossá válik valami, egy darabig csak azzal foglalkozol. Ha pedig már nem fontos az sem, újabb utat mutat számodra az ÉN. Megmutatja, hogy merre haladj, hogy mi lesz az új „fontoska”. Mivel fogsz foglalkozni ezután? Ez nem azt jelenti, hogy percenként változol. Nem is azt, hogy ide-oda ugrálsz. Ez azt jelenti, hogy rálátsz a hiányosságaidra. Rálátsz arra, hogy miben voltál túl töltve, és próbálod a harmóniát megélni. Mert az jó. Nagyon. Akkor békében van benned a tűz, és békében van benned minden. A tűz, ilyenkor feladja teremtő erejét. Egy darabig nem történik semmi. Áll a világ. legalábbis úgy tűnik, mintha állna. De gondolj bele, mi van, ha egyforma mennyiségű tűz, víz, levegő, föld energia áramlik benned? Gondold csak meg, ezzel milyen tökéletesen lehet majd teremteni! Ráadásul bármit meg tudsz valósítani végre!
Ha „csak”a tűz teremt benned, akkor feltaláló vagy, de megvalósító nem. Az ötletek szárnyalnak, de te semmit nem tudsz megvalósítani. Ha a föld, azaz az anyag, főleg az „anyagi” hiányzik, nem megy a találmány bevezetése és sikeressé tétele. A magyaroknak ez a fő problémája. Nem valósítják meg az ötleteiket, mert nem tudják. Túl vannak töltve tűzzel. És akkor forrnak. Forronganak, forradalmakat robbantanak ki. Azt mondják, senki sem segít nekünk! Jobbnál jobb ötleteink vannak, de nem ért meg minket senki! Ahhoz nekünk kell változnunk, hogy megértsenek.
Neked is el kell fogadnod, hogy nélkülük, mások tudása, anyagi útja, stb. nélkül, nem vagy nagy, nem vagy több. Hiába az ötlet, ha nem születik belőle semmi. Hiába a tudás, ha nem nyitott rá senki!Mindannyian változunk. Úgy, hogy megértjük, kiben mi a kincs. És ha felmértük, ez alapján segítünk egymásnak. De ehhez, önismeret kell. Ki vagyok én? Mi van bennem túlsúlyban? Mi van bennem hiányban?
Ebben segít a horoszkóp. Segít abban, hogy tudd, honnan indulsz. Minden horoszkóp megmutatja, hogy melyik életterületed melyik jegyhez tartozik, és mik az uralkodó energiák, amelyeket hordozol. A kos tűz jegy. A bika föld, az ikrek levegő, a rák víz, és így tovább. Minél tovább boncolgatod a képletedet, annál jobban érted azt, hogy ki vagy. Pontosabban azt, hogy honnan indultál. Ne felejtsük el, hogy ez születésünk alap képlete, de mi ragaszkodunk hozzá egész életünkben. Nem kellene! Életed során rengeteget változol. Ha ragaszkodsz születési képletedhez, az determinál, és nem lesz változás!
Az univerzum nagy. Sokkal nagyobb, és erősebb, mint a bolygók. A bolygókból mindent nem érthetsz meg, de alapismereteket szerzel arról, hogy ki voltál akkor, amikor leszülettél. És miért voltál az aki, aki, akkor, amikor leszülettél ide. Ezeket kiválóan meg lehet érteni a bolygók állásából. Ha megérted, meglátod, hogy honnan indulsz.
A zodiákus, egy kör. Egy kör, amely haladhat jobbra, és haladhat balra is. Ha balra halad, férfias energiákat gyűjtesz magadba. Ha pedig jobbra, akkor nőit. Ezek szabályok. A szabályokat addig, míg nem érted, el kell fogadni. Azért, mert törvények születnek belőlük. Erről írok legközelebb. Szép napokat addig is!

süti beállítások módosítása